Let's build your machine

Het verwerkingsproces van kalfshuiden

Van koe tot stuk leer: het verwerkingsproces van kalfshuiden

Miljoenen jaren geleden werd er al gebruik gemaakt van leer. Onze oertijd-voorouders kwamen er al snel achter dat de dieren die ze aten ook voor andere doeleinden gebruikt konden worden. Het verwerken van leer is een eeuwenoude ambacht. Naarmate er steeds meer geëxperimenteerd werd met het verwerken van leer, werden er regelmatig meer nieuwe ontwikkelingen ontdekt. Een belangrijke hiervan was de ontdekking dat het vet op de huid van een kalf ervoor zorgt dat de huid zachter aanvoelt. Op deze manier werd geleerd dat de kalfshuid met behulp van vet kan worden verzacht. In plaats van een oncomfortabele, ruwe huid kon men genieten van een zachte dierenhuid. Sinds jaar en dag is men dus bezig met het produceren en looien van kalfshuiden. Maar hoe gaat het verwerkingsproces van kalfshuiden nu eigenlijk in zijn werking?

Het verwerkingsproces van kalfshuiden - Huiden - Smarthides
Het verwerkingsproces van kalfshuiden - Huiden - Ontdekken - Smarthides

De verschillende fasen van het proces

De waarde van de kalfshuid is in minder dan tien jaar verdubbeld. De meeste lederproducten worden gemaakt van runder- en kalfshuiden. Met kalfshuiden wordt vooral het hogere segment bediend. Een kalfshuid bestaat, afhankelijk van de dikte van de huid, uit verschillende lagen. Allereerst wordt de opperhuid aangetroffen, ook wel de ‘nerf’ genoemd. Daarna treft men de ‘kernsplit’ aan, waarvan vooral suède wordt gemaakt. De onderste laag noemt men de ‘vleessplit’ waar het onderhuids bindweefsel wordt aangetroffen. Om er bruikbaar leder van te maken, worden alle haren en het onderhuids bindweefsel van de huid verwijderd.

Na aankoop en aankomst in de looierij, dient de huid eerst een dag lang in een grote trommel gewassen en geweekt te worden. Bij deze grote schoonmaakbeurt wordt kalk gebruikt, zodat de haren loslaten. De huiden worden zo ook gereinigd van mest, slijm en bloed. De vet- en vleesresten dienen er vervolgens af geschraapt te worden in een ontvleesmachine met een scherp geslepen messencilinder. Hierna zal de huid geconserveerd moeten worden, waarna het looiproces kan aanvangen.

Machines die u helpen bij het hele verwerkingsproces!

Om de kwaliteit van alle verschillende lagen van de kalfshuid te behouden, is het essentieel dat de huidverwerking secuur plaatsvindt. Smarthides gaat daarom graag met u in gesprek om samen een duurzame, gebruiksvriendelijke en slimme machine te ontwikkelen die u helpt bij het hele verwerkingsproces van de kalfshuiden!

Hoe wij kunnen helpen jouw producten te zouten? Bel ons op +31570621159 of mail naar info@smarthides.com.