Net als meubels maken, is leer verwerken een ambacht dat al sinds jaar en dag bestaat. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het verwerkingsproces van runderhuiden? Het begint natuurlijk allemaal bij de aanschaf van de verse huiden bij slachthuizen. De huiden moeten vervolgens binnen 24 tot 48 uur worden verwerkt in de looierij. Een strakke en logische planning is zoals u begrijpt van groot belang voor het behouden van de hoogste kwaliteit. Maar hoe verloopt nu het verwerkingsproces van runderhuiden?
Op het moment dat de runderhuiden gekocht worden, zijn ze nog overduidelijk afkomstig van runderen. De haren zitten nog op de zogeheten nerfkant, net als vet- en vleesresten op de vleeskant. Daarom dienen de huiden meteen te worden schoongemaakt in vaten, te vergelijken met grote wasmachines waarin ze worden gewassen, geweekt en onthaard. De gemiddelde duur hiervan is één dag. Na dit weekproces worden de huiden ‘in de bloten’ genoemd. Er is nu immers een naakte huid, zonder haar ontstaan. Met aparte ontvleesmachines wordt het overgebleven vlees en vet helemaal van de runderhuid verwijderd.
Na het reinigen zijn de runderhuiden nog op volle slachtdikte. Bovendien zijn de runderhuiden nog niet overal even dik, hetgeen wel een noodzakelijk is zodat het leer mooi verwerkt kan worden. Daarom wordt de runderhuid dan met grote precisie een of twee keer horizontaal doorgesneden. Het proces waarbij de runderhuid wordt doorgesneden, waarbij er twee of drie lagen overblijven noemt men ‘splitten’.
Afhankelijk van de dikte van de huid, wordt tijdens dit verwerkingsproces van een runderhuid de huid gesplitst in meestal twee, maar soms drie verschillende lagen. De bovenste, tevens de mooiste, laag noemt men de ‘nerfsplit’. Op deze laag van de huid heeft voorheen het haar van de rund gezeten. Gelet op de aaneengesloten vezelstructuur van deze laag van de huid, is de nerfsplit het sterkst. Indien de dikte van de rundhuid een drielaagse splitsing toelaat, kan de middelste laag van de onderste laag worden gesplitst. De middelste laag noemt men de ‘kernsplit’, waarvan veelal suède gemaakt wordt. De onderste laag noemt men de ‘vleessplit’. In deze laag zijn de vezels het grofst. Gelet op de ongedifferentieerde vezelstructuur van de vleessplit is deze laag doorgaans goedkoper én kwetsbaarder. Om de kwaliteit van alle lagen van de runderhuid te behouden, is het essentieel dat de huidverwerking secuur plaatsvindt.
Hoe wij kunnen helpen jouw producten te zouten? Bel ons op +31570621159 of mail naar info@smarthides.com.